Welzijn Capelle helpt bij administratie en aanvragen

Bij de wijkwinkels kunt u terecht voor hulp bij uw geldzaken. Door corona is dat nu op afspraak.
Bel voor een afspraak 010 – 707 49 00. Informatie over de wijkwinkels vindt u op www.welzijncapelle.nu.

Wijkwinkel

Mark Oerlemans is een van de deskundige vrijwilligers van de wijkwinkels.
Hij vertelt wat zij voor u kunnen doen.
Bij de wijkwinkel kunnen mensen met veel verschillende vragen terecht. Meestal zijn dat vragen over formulieren en geldzaken. We leggen moeilijke brieven uit of helpen met administratieve problemen met de huisbaas. We helpen ook bij de belastingen en een aanvraag van een toeslag of bijvoorbeeld het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Er is ook vaak een maatschappelijk werker. Die kan helpen bij meer persoonlijke zaken.“

Adminicafé
“Bij het Adminicafé helpen we mensen om samen hun thuis administratie op orde te maken. Het doel is dat ze zelf leren hoe dat moet. We kijken ook of er rekeningen niet betaald zijn en of er schulden zijn. Per keer duurt een afspraak 1,5 uur. Vaak zijn een paar afspraken nodig. Lukt het niet om alle papieren op rij te krijgen? Dan schakelen we extra hulp in van bijvoorbeeld de Budgetmaatjes of schuldhulp van Sociale Zaken IJsselgemeenten. Is schuldhulp nodig? Dan zorgen we voor een goed overzicht van de schulden.”

Overzicht
“We helpen mensen weer overzicht te krijgen in hun inkomsten en uitgaven. Zoals een keer bij een weduwe van 80. Haar man deed altijd de administratie. Hij had haar 40 mappen met papieren nagelaten. 25 jaar rekeningen en aangiften van de belasting. Ze wist niet wat ze ermee moest doen. We hebben samen met haar alles uitgezocht. Zo kwam er weer overzicht. Daarmee kon deze mevrouw zelf weer verder.”

Verder kijken
We kijken niet alleen naar rekeningen en brieven. We weten ook veel over belastingen, toeslagen en mogelijkheden voor mensen om extra geld aan te vragen. Daar kijken we ook altijd naar: kunnen mensen nog ergens gebruik van maken. Dan regelen we dat meteen.”

Zelf leren
“Ons doel is altijd dat mensen leren zelf de administratie te doen. Een vrouw kwam bij ons met een erg rommelige administratie. Ze had ook flink wat schulden. We hebben alles met haar uitgezocht. Gelukkig had zij een goed inkomen. Daarmee kon ze zelf haar schulden regelen. Een andere vrouw had altijd bij haar moeder gewoond. Die was nu overleden. Zelf had ze nooit de administratie gedaan. In haar geval was dat niet heel moeilijk. Huur, gas en licht, verzekeringen. We hebben haar geholpen de administratie op te zetten. Nu kan ze het zelf.“

Tip: houd je post bij
“Het is belangrijk dat je minstens 1x per week je post opent. Daarna berg je de belangrijke post en rekeningen gelijk op in een map. Liefst op alfabet: Eneco bij Eneco en Havensteder bij Havensteder. En op volgorde van datum. Dan heb je altijd overzicht.”

Moeilijk
“In Nederland zijn de regels vaak erg moeilijk. Ik heb een Congolese vrouw geholpen. Zij begreep niets van de zorgverzekering en eigen risico. Daardoor had ze een grote schuld gekregen. We hebben geregeld dat ze die in 3 jaar kan betalen. Sociale Zaken IJsselgemeenten houdt nu elke maand iets in van haar uitkering. Dat geld gebruikt Sociale Zaken om de schuld terug te betalen.“

Hulp op maat
Soms lijkt het of bij organisaties de regels belangrijker zijn dan mensen. Dat mag natuurlijk niet. Wij willen hulp op maat bieden. We kijken hoe we het samen met mensen kunnen regelen. Wij hebben als vrijwilligers jaren ervaring met de regels en organisaties. Ik begrijp best dat mensen er zelf niet uitkomen.”

Welzijn Capelle helpt bij geldzorgen
Heeft u zelf moeite om de rekeningen op tijd te betalen? Geen overzicht op inkomen en uitgaven? Wacht niet. Vraag om hulp bij Welzijn Capelle. Op www.welzijncapelle.nu/geldzorgen staat meer informatie en kunt u zich aanmelden. Of bel 010 – 707 49 00 voor een afspraak.