Wethouder Marc Wilson: Capelse Alliantie tegen Eenzaamheid

Beste leden van de Alliantie,

Met heel veel plezier stuur ik jullie de onderstaande link van de podcast die Rob Nieuwveld en Marc Wilson deze week hebben gemaakt over eenzaamheid, zingeving en van waarde zijn. De podcast bestaat uit gesprek tussen Marc Wilson en Rob Nieuwveld en ook passende muzieknummers.

De podcast is niet alleen mooi om zelf te beluisteren! Deel hem vooral ook SAMEN met bewoners, cliënten of bezoekers! Hopelijk is het mogelijk in kleine groepjes te luisteren. Dit is vast een opstap naar mooie gesprekken in deze bijzondere periode!

Luister hier naar het gesprek met wethouder Marc Wilson

Dit jaar bevestigde nog eens dat ontmoetingsactiviteiten ontzettend belangrijk zijn. Gevoelens van eenzaamheid en somberheid door het coronavirus nemen toe. Investeren in laagdrempelige ontmoetingen tussen Capellenaren is daarom van levensbelang.

Dit jaar hebben jullie al heel veel gedaan om waardevolle ontmoetingen tussen Capellenaren mogelijk te maken. Vaak onder lastige omstandigheden helpen jullie eenzaamheid te verminderen. Het coronavirus noodzaakte om in aangepaste vorm te werken. Gelukkig bleek dat er aan initiatieven en creativiteit geen gebrek is. Zowel in de Week tegen Eenzaamheid, waarin in heel veel extra’s werd georganiseerd, maar ook in de maanden daarvoor, en nu nog steeds.

Nu de dagen korter worden en de winter aanbreekt, doe ik opnieuw een beroep op jullie.
Als er tijdens de coronacrisis iets duidelijk is geworden, is het wel hoe fijn het is als je kunt rekenen op mensen in je directe omgeving. Voor een gesprekje, een luisterend oor, of een helpende hand. Zonder dit contact neemt de kans op gevoelens van eenzaamheid toe. Het is daarom heel belangrijk dat we juist nu aandacht hebben voor elkaar. In Capelle noemen we dit VerbuurSamen!

De afgelopen jaren hebben jullie al heel veel georganiseerd voor Capellenaren. Willen jullie de komende tijd doorgaan met jullie belangrijke werk voor activiteiten voor Capellenaren? Vergeet vooral niet om jullie initiatieven voor ontmoeten te delen via www.watisertedoenincapelle.nl en ook via jullie eigen kanalen. En als het lukt, is het natuurlijk fantastisch als jullie nog iets extra’s kunnen doen voor Capellenaren die alleen zijn of eenzaamheid ervaren.

Er zijn helaas nog steeds Capellenaren die niet zomaar terecht kunnen binnen hun eigen netwerk voor gezelligheid.
Iets extra’s doen kan in allerlei vormen: een kleine ontmoetingsactiviteit, het versturen van een mooie kaart, het delen van een maaltijd. Bedenk het maar. Ik begrijp dat er dit jaar al heel veel van jullie wordt gevraagd. Maar ik hoop van harte dat jullie het fantastische werk de komende maanden door willen zetten.

Ik help graag mee!

De komende tijd help ik graag mee. Heb je een initiatief gericht op ontmoeten en het voorkomen van eenzaamheid waarbij ik kan helpen? Neem dan vooral contact op! (dit kan via David Keers d.keers@capelleaandenijssel.nl) Dan kijken we wat mogelijk is. Zeker in de kerstvakantie kan ik wat makkelijker tijd vrijmaken.

Podcast en video over Eenzaamheid en Ontmoeting in Capelle
In samenwerking met Rob Nieuwveld, Sonrisa-Rijnmond en Radio Capelle, werken we de komende tijd aan een mooie radiopodcast en video. In de podcast spreek ik samen met Rob over alleen zijn, ontmoeting, en zingeving. Deze podcast is midden december beschikbaar. Ik zou het mooi vinden als jullie deze willen delen met bewoners en cliënten. Op deze wijze willen we ook bij hen het gesprek aan wakkeren.

Verder gaat Rob aan de slag met een video waarin Capellenaren van alle leeftijden en achtergronden, van jonge statushouders tot gepensioneerden, die allen een boodschap hebben voor leeftijdgenoten over eenzaamheid. Juist nu in deze tijd willen we samen een het gevoel van warmhartigheid overbrengen. Dat we allen naar elkaar omkijken. Interesse om mee te doen. Meer informatie volgt nog.

Deel uw plannen met het VIP!

Heeft u activiteiten of acties in de planning? Deel ze ook met het Vrijwilligersinformatiepunt van Welzijn Capelle. Dit kan door het invullen van het formulier op www.welzijncapelle.nu/eenzaamheid
Het VIP kan uw initiatief mogelijk verbinden met andere initiatiefnemers waarmee we vraag en aanbod nog beter bij elkaar brengen.

Ondersteuning van initiatieven via Maak Capelle en het Denk en doe mee!-fonds
Zeker in deze tijd is het belangrijk dat er in Capelle initiatieven georganiseerd worden die gericht zijn op het voorkomen of terugdringen van eenzaamheid onder Capellenaren.

Er zijn voor initiatiefnemers mogelijkheden om ondersteuning te krijgen voor initiatieven gericht op eenzaamheidsbestrijding. Als het gaat om relatief kleinere bewoners- en/of buurtinitiatieven dan kunnen initiatiefnemers hun initiatief aanmelden bij crowdfundingplatform Maak Capelle (zie www.maakcapelle.nl). Hier is op een eenvoudige manier relatief snel budget aan te vragen.

Als het gaat om wat grotere initiatieven dan biedt het Denk en doe mee!-fonds uitkomst (zie www.denkendoemeefonds.nl). Bij dit fonds kunnen inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven terecht. Aanvragen tot 20.000 euro kunnen we direct in behandelen. Aanvragen vanaf 20.000 euro behandelen we normaal gesproken in drie tranches per jaar.
Wanneer een initiatief inspeelt op de huidige coronacrisis kunnen we deze ook direct in behandeling nemen. Er is dan een versnelde procedure die de gebruikelijke doorlooptijd van zes weken aanzienlijk verkort.

Heeft u een initiatief dat helpt eenzaamheid terug te dringen in deze voor veel mensen moeilijke periode? Neem dan contact op via denkendoemeefonds@capelleaandenijssel.nl. De medewerkers kijken graag met u mee naar de mogelijkheden van ondersteuning via Maak Capelle, het Denk & Doe mee!-fonds of andere manieren.

Vragen over deze mail?
Voor vragen, opmerkingen of reactie op deze mail, neem dan even contact op met David Keers, via d.keers@capelleaandenijssel.nl

Met vriendelijke groet,

M.E. (Marc) Wilson
Wethouder WMO, Volksgezondheid, Integratie en Buitenruimte
Wijkwethouder Oostgaarde

Postbus 70, 2900 AB Capelle aan den IJssel
Rivierweg 111, 2903 AR Capelle aan den IJssel
email: m.e.wilson@capelleaandenijssel.nl
tel.nr.: 010 284 8160