Kwetsbare ouderen risicogroep voor financieel misbruik

Wanneer ouderdom met gebreken komt en ouderen hulp van anderen nodig hebben, komt financieel misbruik vaker voor dan u denkt. Daar kunnen we met zijn allen wél wat aan doen. Daarom heeft staatssecretaris Van Rijn deze week een landelijke campagne gestart tegen financieel misbruik van ouderen.

Financieel misbruik van ouderen kent vele vormen en gradaties. Zoals Linde, een 22-jarige studente die regelmatig bij haar 76-jarige tante Margreet langs gaat. Ze drinken samen koffie en vervolgens gaat Linde naar de supermarkt. Haar tante heeft het altijd prima gevonden dat haar nicht, als ‘arme student’, ook wat boodschapjes voor zichzelf doet.
Maar dat liep nogal uit de hand. Het ging kwaad tot erger tot Linde voor zichzelf regelmatig kleding kocht met het bankpasje van haar tante. Ze liep tegen de lamp toen de automatische afschrijvingen van haar tante geblokkeerd werden omdat het saldo ontoereikend was.

Vooral kwetsbare ouderen zijn slachtoffer

Er zijn meer vormen van financieel misbruik. Denk aan bankpasfraude, verkoop van eigendommen (zoals sieraden), diefstal uit huis (geld, spullen), gedwongen testamentswijziging of iemand financieel kort houden. Vooral kwetsbare ouderen worden het slachtoffer. Ouderen die alleen wonen, vereenzaamd zijn of aan dementie lijden. Of het nu gaat om hulp bij boodschappen, verzorging of financiën, slachtoffers zijn bijna altijd afhankelijk van degene die hen financieel misbruiken.

Misbruikte ouderen durven zelf vaak niet aan de bel te trekken uit angst dat ze de hulp kwijtraken of ze zijn bang voor de confrontatie. Juist daarom is het zo belangrijk dat het onderwerp uit de taboesfeer komt.

Zo kunt u helpen

Signalen van financieel misbruik zijn divers. Het kan gaan om geldgebrek, betaalachterstanden (huur, energie, rekeningen), onverklaarbare geldopnames of om de verdwijning van waardevolle spullen uit huis. Ook bij brieven van incassobureaus is waakzaamheid geboden. Als u vermoedt dat een oudere financieel wordt misbruikt, is het goed om erover te praten.

Dit kan moeilijk zijn, omdat je meestal niet weet wat er precies aan de hand is. Daarnaast kan een slachtoffer het probleem verborgen willen houden. Door erover te praten, kunt u samen de volgende stap bespreken of een oplossing bieden. U kunt ook bellen met Veilig Thuis voor hulp en advies.

Voorkomen beter dan genezen

Ouderen die nog in goede gezondheid zijn, doen er verstandig aan om vooruit te denken. Hoe wilt u uw financiële zaken regelen als het straks misschien wat minder gaat? Wie gaat de financiën beheren, wie doet de boodschappen en hoe worden die dan betaald? Bespreek dat nu al met een vertrouwenspersoon.

Of leg uw wensen bij de notaris vast. Daarnaast bieden banken kant-en-klare diensten aan om financieel misbruik te beteugelen. Denk dan aan het maken van afspraken over machtigingen op de eigen bankrekening, zogenaamde ‘zakgeldrekeningen’ en opnamelimieten.

Praat erover

Over financiële uitbuiting van ouderen praten? Bel met Veilig Thuis via 0800-2000 of bezoek http://www.vooreenveiligthuis.nl voor tips en advies.