Capelle gaat voor duidelijke taal

Burgemeester Oskam tekende tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Capelle de Direct Duidelijk Deal. Dat gebeurde onder toeziend oog van Lodewijk van Noort, lid van de landelijke Stuurgroep Begrijpelijke Overheid. Capelle aan den IJssel laat hiermee zien voor ‘duidelijk’ te gaan in haar communicatie met de Capellenaar. Om direct en duidelijk te communiceren met Capellenaren krijgen ambtenaren schrijftrainingen. Op iedere afdeling wordt een interne taalambassadeur aangewezen om ambtenaren te ondersteunen om duidelijk te communiceren.

De burgemeester Peter Oskam overhandigd de Direct Duidelijk Deal aan Lodewijk van Noort (lid van de landelijke Stuurgroep Begrijpelijke Overheid).

Burgemeester Oskam: “Ook onze gemeente stuurt veel brieven naar de Capellenaren. Niet altijd zijn deze brieven makkelijk te lezen. Soms gebruiken we teveel vaktaal, schrijven we heel formeel of staan de brieven vol met juridische termen. Dat willen we anders doen. Daarom hebben we afgesproken om begrijpelijker en duidelijker te schrijven. Dat kunnen wij niet alleen daar hebben we onze inwoners natuurlijk ook bij nodig. Als zij een brief ontvangen die niet duidelijk is dan willen we dat weten. Zodat we aan het einde van 2020 alleen nog maar duidelijke brieven versturen”.

Direct duidelijk

De overheid is 3 maanden geleden de campagne ‘Direct duidelijk’ gestart. Deze campagne is een initiatief van staatssecretaris Knops in samenwerking met het Netwerk Begrijpelijke Overheid. Er wordt daarin samengewerkt met de Taalunie en 70 organisaties om vanuit de overheid te zorgen dat duidelijk geschreven en gepraat wordt. De gemeente Capelle sluit zich hier nu bij aan.