Bankzaken : Veilig pinnen

Veilig pinnen!!

Pinnen als manier om te betalen wordt sterk aangemoedigd. Zeker in deze tijd, waarbij we moeten voorkomen dat we andere mensen aanraken en dingen aanpakken die anderen in de hand hebben gehad, zoals munten en papiergeld.
Ofschoon het voor sommigen best erg wennen is, zijn dit toch goede redenen om betalingen te doen met een pinpas.


Maar natuurlijk moet je wel oppassen, dus hieronder enkele tips om te voorkomen dat een ander aan de haal gaat met uw gegevens.

Pianospelen

Een oplossing om veilig te pinnen is piano spelen.
Dat klinkt misschien gek. Maar wanneer we meerdere vingers gebruiken bij het pinnen, zoals bij een piano, is het veel lastiger om de pincode af te lezen. Leert u zichzelf daarom aan om meerdere vingers te gebruiken bij het pinnen. Nog veiliger wordt het als u met de andere hand het scherm of het toetsenbord afdekt. Zo leidt u schurken om de tuin!

Gele streep

Denk aan de gele streep bij de kassa in de supermarkt om criminelen op afstand te houden. Zo kunnen zij niet over uw schouder meekijken.

Afdekken toetsenbord

Boven veel kassa’s hangen spiegels, let er maar eens op. Een ander kan via die spiegel redelijk gemakkelijk zien welke pincode u intoetst. De spiegels anders ophangen is een oplossing tegen het meekijken. Zolang de spiegels er hangen geldt ook hier weer: dek het scherm met de cijfers af zodat men niet mee kan kijken!

Betalen zonder pincode

Tegenwoordig is het ook mogelijk om met de betaalpas te betalen zonder de pincode te gebruiken. We noemen dit ‘contactloos betalen’: even de betaalpas tegen de betaalautomaat houden en de betaling is voldaan. Zo kunt u razendsnel kleine bedragen afrekenen; uw kopje koffie, de krant of kleine boodschappen. Belangrijk voordeel in deze tijd van besmettingen is dat je het toetsenbord niet meer hoeft aan te raken. Contactloos betalen is mogelijk tot een bedrag van 25 euro. Gedurende de corona periode is deze limiet verhoogd naar 50 euro.

De banken geven aan dat het veilig is. Bij verlies of diefstal van de betaalpas kunnen alleen maar bedragen tot 25 euro (of tijdelijk 50 euro) worden afgeschreven want bij grote bedragen is een pincode nodig.

Onderstaande is belangrijk als u gebruik maakt van Internet bankieren en WhatsApp

Criminelen gebruiken spoofing

Spoofing is een (digitaal) trucje dat gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen en daarmee anderen te misleiden. Ten tijde van corona wordt dit trucje veelvuldig toegepast en veel mensen trappen hierin.

E-mail spoofing

E-mail spoofing is een veelgebruikte techniek waarbij het e-mailadres van de afzender vervalst wordt.

Het wordt vaak gebruikt bij “phishing”-pogingen of om spamberichten te verspreiden. Er wordt een e-mail gestuurd dat niet van de afzender afkomstig is. De mail ziet er betrouwbaar uit, omdat het adres gebruikt wordt van bijvoorbeeld de bank en alles er precies op lijkt (incl. logo). Weet je niet zeker of de mail echt is? Neem dan contact op met de afzender: organisatie of bank.

Of doe gewoon niets. Niet laten misleiden door een telefoonnummer dat in de mail wordt genoemd,maar altijd gebruik maken van het nummer van de bank dat bij u bekend is. Als u het telefoonnummer uit de mail gebruikt krijgt u hoogstwaarschijnlijk een allervriendelijkst persoon aan de lijn die zich voordoet als bankmedewerker, maar dat dus NIET is.

Website spoofing

Website spoofing komt vaak voor in combinatie met een valse mail. Via een link in de email kom je op een website die precies lijkt op de ‘echte’ website. De website wordt zo goed nagemaakt, dat je het verschil niet ziet met de echte. Het zijn vaak kleine details, bijvoorbeeld in de URL een paar letters verschil. (URL is de afkorting van ‘uniform resource locator’ ofwel een andere benaming voor een webadres.

Een URL geeft een uniek internetadres voor een website of een bestand dat op internet staat. Een volledig webadres is bijvoorbeeld ‘https://www.seniorweb.nl’). Het verschil is zo goed en geraffineerd dat iedereen er in kan lopen. Gebruik de link niet, negeer de mail. Laat je niet misleiden en neem contact op met de bank of organisatie, ook nu weer via het nummer dat bij u bekend is.

WhatsApp spoofing

Oplichters versturen op dit moment valse berichten via WhatsApp. Zij doen zich dan voor als zoon of dochter, die zegt een nieuw telefoonnummer te hebben. Meestal wordt in deze berichten gevraagd om geld over te maken, of bankpasjes op te sturen. Deze vorm van criminaliteit komt ook voor in sms berichten. Wees alert. Trap hier niet in!

Ook worden er sms’jes en e-mails verstuurd waarin gevraagd wordt om je bankpas op te sturen. Vertrouw je het niet? Controleer eerst het nieuwe nummer door de persoon (bijvoorbeeld dochter of zoon) te bellen of het oude nummer te controleren (bij banken).

Denk niet, dit zal mij niet overkomen. Kort geleden werd in Nieuwerkerk aan den IJssel een echtpaar op deze manier € 20.000,- armer!!

GOUDEN REGEL:
Een bank zal u NOOIT vragen om geld over te maken naar wie dan ook!

(Met dank aan KBO Nieuwerkerk aan den IJssel)