Ik heb steeds een droge mond…

Omdat de speekselproductie minder wordt op oudere leeftijd zijn het vooral de senioren die te maken krijgen met een droge mond. Maar liefst een kwart van hen zal hier last van krijgen. De klachten uiten zich in een branderig, droog gevoel in de mond.

Behalve dat de speekproductie kan afnemen bij het ouder worden, zijn er nog talloze andere oorzaken van een droge mond, zoals suikerziekte, een veranderde hormonale situatie na de overgang, angst, stress of depressie. Ook geneesmiddelen kunnen een rol spelen, zoals plaspillen, pijnstillers en antidepressiva.

Een droge mond verhoogt het risico op tandheelkundige aandoeningen. Ook kan het voor een slechtere slaap zorgen en verminderde eetlust omdat het eten moeilijker gaat. Praten met een droge mond kan ook moeilijker gaan. Slechte adem kan ontstaan en soms speelt een droge keel ons parten. Omdat de mond droog is krijgen we steeds meer de behoefte om te drinken.

Wat is er aan te doen? Hoewel we juist al het dorstgevoel hebben, kan het zinvol zijn om regelmatig wat te drinken en kauwgom te gebruiken om de speekselklieren aan te zetten tot meer speekselproductie. Het beperken van alcohol, koolzuur- en cafeïnehoudende dranken zou ook helpen.

Eventueel kan `kunstspeeksel’ gebruikt worden dat vrij verkrijgbaar is bij de apotheek. Om de gevolgen van een droge mond voor het gebit te reduceren, is het aan te bevelen goed de tanden te poetsen en zo nodig gebruik te maken van tandenstokers.

Ook is een regelmatige controle en behandeling door de tandarts en mondhygiëniste aan te raden.

Bron : www.Seniorenkrantmedisch.nl 2018