Dood door vallen “sluipmoordenaar” voor senioren

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte 4 december bekend dat er in 2018 gemiddeld bijna dertien mensen per dag stierven door een ongelukkige val. Ruim driekwart van de overledenen was 80 jaar of ouder. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Dat is een schokkend percentage, maar we weten dat het gebeurt. Bij KBO-PCOB noemen we dood door vallen, omdat het zo onverwacht komt, niet voor niets een sluipmoordenaar voor senioren.”

Volgens het CBS stierven er in 2017 gemiddeld elf per dag. In 2014 waren het er acht per dag. In totaal waren er in 2018 4628 noodlottige gevallen door een val. Hierbij gaat het om valongelukken in en om het huis. Denk aan een slippertje in de badkamer, of struikelen over een drempel. Manon Vanderkaa: “Er zijn goede valpreventieprogramma’s beschikbaar. Helaas worden deze nog te weinig gebruikt. Het is belangrijk dat de overheid hierin meer haar aanjagerrol op zich neemt. Gezien het aantal dodelijke slachtoffers wordt dit ook hoog tijd.”

Veiligheidsadviseurs
Speciaal voor senioren heeft KBO-PCOB vrijwillige veiligheidsadviseurs opgeleid die persoonlijk advies geven om de kans op vallen te verkleinen. Denk aan het weghalen van een kleed, waar je achter kan blijven haken. En behalve praktische zaken kunnen senioren ook zelf wat doen door te trainen. Met simpele spieroefeningen, gewoon thuis te doen terwijl je televisie kijkt, kan iemand stabieler worden. Vanderkaa: “Deze oefeningen kunnen senioren helpen letterlijk een drempel over te stappen om te voorkomen dat ze vallen over die drempel.”

Vallen
Elke 6 minuten belandt een 55-plusser in het ziekenhuis door een val. Vallen wordt wel ‘de grootste sluipmoordenaar onder senioren’ genoemd. Met informatie en voorlichting zet KBO-PCOB in op preventie. Belangrijk nu steeds meer ouderen steeds langer thuis wonen.

De oorzaken van een val in huis zijn meestal heel alledaags. U stapt met natte voeten op de gladde badkamervloer en glijdt uit. Of u wilt even snel naar beneden omdat daar de telefoon gaat. Haastig lopen, losse spullen op de trap of een gladde traptrede is genoeg om een nare val te veroorzaken. Op deze website krijgt u praktische tips om de kans op een val in huis aanzienlijk te verkleinen.

Hoe voorkomt u vallen?

 • Haal drempels weg

  Als dat niet kan, zorg er dan voor dat de randen van de drempels afgeschuind zijn. Monteer bij opstapjes een goed aansluitende schuine plank. Dat verkleint de kans op struikelen.

 • Ga niet rennen als u gebeld wordt

  Draag uw mobiele telefoon bij u. Heeft u (ook) een vaste telefoon; zet op elke verdieping een telefoon neer.

 • Gebruik een intercom

  Sommige telefoons zijn ook als intercom te gebruiken, verkrijgbaar bij elektro-speciaalzaken en telefoonwinkels.

 • Haal kleedjes weg

  Wilt u dit niet? Zorg dan dat er een goede antisliplaag onder zit of plaats een antislipmat. Deze zijn te koop bij de bouwmarkt.

 • Kies voor meubilair en sanitair met een hoge zit

  Armleuningen geven extra steun bij het opstaan en gaan zitten. Bij de thuiszorgwinkel kunt u klossen aanschaffen om uw bed te verhogen.

 • Ga nooit op een stoel of kruk staan

  Als u iets moet pakken dat hoog ligt, gebruik dan nooit een stoel of kruk. Gebruik altijd een stevige huishoudtrap met een beugel waaraan u zich vast kunt houden.

 • Meubelstukken weghalen

  Als u een paar meubelstukken weghaalt, loopt u minder kans zich te stoten of te struikelen. Ruim losse spullen altijd zo snel mogelijk op.

 • Werk kabels zoveel mogelijk weg

  Gebruik daarvoor kabelclips of snoergoten. Ze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

 • Haal alle dingen die op de trap liggen weg

  Zelfs over een klein papiertje kunt u uitglijden en vallen. Neem niet teveel spullen mee de trap op en af, houd altijd één hand vrij om de leuning vast te houden.

Wat als het u toch bent gevallen?
Bel 112 of druk op uw persoonlijk alarm.
Geef uw naam, adres en woonplaats en vertel wat er nodig is.
Blijf aan de lijn, de telefonist kan u nog vragen willen stellen of advies geven over wat u het beste kunt doen.