Workshop voor senioren:“Herken de digitale oplichter”

KBO-PCOB Capelle aan den IJssel  » KBO PCOB »  Workshop voor senioren:
“Herken de digitale oplichter”

Oplichters gebruiken rare trucjes
De populariteit van de digitale wereld heeft een schaduwkant: ook oplichters vinden hun weg via het internet en zijn actief op WhatsApp, e-mail en sociale media. Vaak zijn ze op geld uit. Oplichting via WhatsApp is momenteel zelfs de vaakst voorkomende fraudevorm.
Oplichters kunnen u ook ‘in het echt’ benaderen, bijvoorbeeld door aan te bellen en zich voor te doen als iemand van een bedrijf of door te vragen of ze gebruik mogen maken van uw toilet. Dit noemen we ‘babbeltrucs’.


Trucjes
De vraag is: hoe kunt u dit soort oplichters herkennen? Oplichters gebruiken allerlei trucjes om op uw gemoed in te spelen. Het is fijn als u deze kunt onderscheiden van gewoon vriendelijke mensen die komen vragen of ze even gebruik mogen maken van uw toilet, of die u een aardig berichtje sturen via de digitale media.


Voor senioren
Senioren die geïnteresseerd zijn kunnen deelnemen aan deze workshop. In deze interactieve workshop, onder begeleiding van een theatergroep, leert u oplichters en hun trucjes te herkennen en welke maatregelen u kunt nemen tegen internetfraude en babbeltrucs.
Een paar voorbeelden:

 • Bank spoofing of helpdeskfraude. Een crimineel die zich voordoet als iemand van de helpdesk en u vraagt uw gebruikersnaam en wachtwoord af te geven zodat de helpdesk een probleem kan oplossen.
 • De babbeltruck. Iemand die bij u aanbelt en vraagt of hun kind bij u naar het toilet mag. In de tijd dat het kind naar het toilet is wordt er iets uit uw huis gestolen.
 • Whatsappfraude. Iemand die zich via WhatsApp voordoet als een bekende en u een bericht stuurt dat hij/zij dringend financiële hulp nodig heeft. Achteraf blijkt het bericht helemaal niet afkomstig van een bekende.

 • De workshop is opgebouwd uit drie delen:
 • Informatieve presentatie
 • Oefenen met acteurs hoe u kunt reageren op oplichters en hun trucjes
 • Vraagbaak, gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan met experts, praktische hulp.
  Informatie
  Datum: dinsdag 11 oktober 2022
  Tijd: 19.30 – 21.00 uur (inloop 19.00uur)
  Locatie: Gemeentehuis, Rivierweg 111 te Capelle aan den IJssel
  Kosten: gratis, maar aanmelden is nodig (max 30 deelnemers)
  Meld je aan via email-adres: s.haile@capelleaandenijssel.nl


Show Buttons
Hide Buttons