Hulpvragen en informatie rondom Corona

REGIO ROTTERDAM
Mantelzorgtelefoon:

Rotterdam heeft een Manteltelefoon 0800-7773333 voor mantelzorgers die 24 uur
per dag en 7 dagen per week bereikbaar is voor al uw vragen . Zij kijken wat er
voor u gedaan kan worden of wat er mogelijk is.

Praktische hulpvragen:
De sociale hulpdienst kunt u bereiken via 14010. Hier kunt uw hulpvraag doen en wordt u doorverbonden naar de wijk waar u woont en verder geholpen.

Rode Kruis:
Luisterend oor en advies voor mensen in thuis isolatie, praktische tips en hulp bij online boodschappen doen. Telefonnnummer 070-4455888 (maandag t/m zondag van 9:00 tot 21:00uur) De luisterlijn: 0900-0767 voor iedere dan en nacht beschikbaar voor een luisterend oor. Er is ook een lokaal nummer 010-4362323.

KBO Rotterdam:
Ook kunt u de KBO Rotterdam bellen voor vragen over de belasting, boodschappen, hulp of zomaar een praatje, Mobiel 06-28252057, 06-47438383, 06-51191736, 06-27160161 en 06-10782485 Wmo-Radar Centrum: Luisteren en met u mee, denken, zoeken naar oplossingen voor praktische problemen, ook wanneer u zich zorgen maakt om uw dierbare. Telefoon 010-4855898.

Testen op Corona
Bij klachten kunt u een afspraak maken voor een test via het telefoonnummer 0800 – 1202. Bij drukte kan ook contact worden opgenomen met de GGD Rotterdam-Rijnmond via: 010-4438100.

Wat zijn de regels rondom mondkapjes in Rotterdam?

Vanaf deze week zien we om ons heen steeds meer mensen die een mondkapje dragen. Maar wat zijn nu precies de regels? Wanneer moet ik een mondkapje dragen, waar moet deze aan voldoen en waar kan ze kopen? In dit artikel vindt u alle belangrijke informatie.

In welke situaties zijn mondkapjes verplicht?

In het OV is anderhalve meter afstand houden vaak niet mogelijk. Daarom is vanaf 1 juni het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar in de trein, bus, metro en tram. Ook op veerponten is het dragen van een mondmasker verplicht.
Op straat, in winkels of in andere openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje niet nodig. Het dragen van een mondkapje is een aanvulling op de bestaande hygiëneregels.

• 1,5 meter afstand houden
• thuis blijven bij ziekte en verkoudheid
• handen wassen met water en zeep
• niezen en hoesten in de elle boog
• papieren zakdoekjes gebruiken en na gebruik weggooien
• geen handen schudden

Waar zijn mondkapjes te koop?

Niet-medische mondkapjes zijn ruim voorradig bij drogisterijen, supermarkten en verschillende andere winkels. Populaire verkooppunten zijn o.a. Etos, Kruidvat, Trekpleister, HEMA, Albert Heijn en Jumbo.
De website www.vergelijkmondkapjes.nl biedt actuele informatie over het gebruik van mondmaskers en verkooppunten van
mondkapjes. Let op: op veel NS-stations zijn de maskers nog niet te koop. Zorg dus dat u voordat u gaat reizen een
mondkapje in huis hebt.

Welk type mondmaskter moet ik dragen?

Reist u met het openbaar vervoer? Dan moet u een niet-medisch mondkapje dragen. Dit is een mondmasker dat niet in de zorg gebruikt wordt. Let op: een niet-medisch masker beschermt niet uzelf tegen het virus, maar verkleint de kans dat u anderen besmet. Wie geen mondkapje draagt riskeert een boete van €95,00. Er zijn 2 soorten mondkapjes die geschikt zijn voor het openbaar vervoer:
Een wegwerpmondkapje: deze kunt u één keer gebruiken, circa 3 uur. Kosten ongeveer €0,40 cent per stuk.

Herbruikbare mondkapjes: mondkapjes die meerdere keren te gebruiken zijn omdat ze gewassen`kunnen worden. Kosten: van €5,00 tot €20,00. Het is ook mogelijk om zelf een mondkapje te maken van katoen, bijvoorbeeld van een zakdoek, T-shirt of kussensloop. Een sjaal of een mondkapje van een sok zijn niet toegestaan in het OV. Zie ook de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje.

Hoe kan ik veilig een mondkapjes gebruiken?

Een niet-medisch mondkapje verkleint de kans dat het coronavirus via druppels uit mond en neus wordt verspreid. Daarvoor is het wel belangrijk dat u het masker op de juiste manier draagt en gebruikt.

• Was uw handen met water en zeep voordat u het masker opzet
• Gebruik alleen de touwtjes of elastiekjes om het mondkapje op te zetten, raak de binnenkant niet aan
• Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht en dat de neus en mond goed bedekt zijn
• Als u het mondkapje weer afzet wast u eerst weer uw handen met water en zeep
• Gebruik wederom de touwtjes of elastiekjes om het masker af te zetten en raak de binnenkant niet aan
Gooi het mondkapje weg (wegwerpmasker) of was het masker op 60 graden (herbruikbaar masker)

Coronatest voor iedereen met klachten

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten die passen bij COVID-19 (hoesten, verkoudheid en/of koorts) getest worden door de GGD. De GGD test op verschillende externe testlocaties. Ook wordt er gebruik gemaakt van mobiele testlocaties. Bij mensen die ernstig ziek zijn, test de GGD thuis.
Een afspraak maken kan via het telefoonnummer 0800 – 1202. Bij drukte kan ook contact worden opgenomen met de GGD Rotterdam-Rijnmond via: 010-4438100.

Testlocaties

In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn er verschillende testlocaties:Rotterdam, de parkeergarage nabij het Topsportcentrum (Van Zandvlietplein 20)

• Rotterdam, het Fietspunt (Koperstraat 23)
• Hoek van Holland, op het parkeerterrein van de Hoekstee (Mercatorweg 50)
• De mobiele testlocatie is aanwezig op dinsdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur –
• Maassluis, op het parkeerterrein van de politie/het Stadshuis (Koningshoek 93.050). De mobiele testlocatie is aanwezig op donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur –
• Schiedam, nabij de Margriethal (Nieuwe Damlaan 5)
• Goeree-Overflakkee, bedrijventerrein Oostplaat, aan de rand van Middelharnis (Zernikeweg 28) –
• Nissewaard, bij de voormalige milieustraat in Zuidland (Raadsheerenhoek 27)

Meer informatie

Raadpleeg voor meer informatie over het testen de website van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19 of de website van de GGD RotterdamRijnmond www.ggdrotterdamrijnmond.nl/nieuws/patienten-coronavirus-in.

Tot slot

Blijf nog zoveel mogelijk thuis en als u even naar buiten gaat of boodschappen doet houd 1,5 meter afstand, mijd het openbaar vervoer, beperk sociale contacten en grote groepen.

(Bron : KBO Rotterdam 2020)